Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Jokeri VI: Midnight City - M83 (2011)


Tutustuin ranskalaisen Anthony Gonzalesin Messier 83 -galaksin mukaan nimettyyn M83-yhtyeeseen Before The Dawn Heals Us -albumin (2005) kautta. Tuplavinyyli löytyi pilkkahintaan Notting Hill Gatella vierekkäin seisovien kuulujen divarien vinyylipuolelta - levyssä on siis Lontoon reissun tuomaa ekstrapatinaakin mukana.

Kolmen vuoden takainen Saturdays = Youth ei säväyttänyt vastaavalla tavalla, ja se jäi ohimeneväksi Spotify-tuttavuudeksi. Pari kuukautta sitten sain kuitenkin juuri ilmestyneen albumin promon, ja innostuin M83:sta uudestaan. Innostuin jopa siinä määrin, että hankin itselleni puuttuvat albumit Digital Shades Vol. 1 -instrumentaalilevyä (2007) lukuunottamatta.

M83:n maailmojasyleilevän mahtipontisessa tuotannossa on riittänyt sulattelemista. Gonzalesin Nicolas Fromageaun kanssa tekemät kaksi ensimmäistä albumia ovat hyvin linjassa myöhempien soololevyjen kanssa. Elokuvallisuus ja puhutut lyriikat ovat edelleen läsnä, ja musiikkityylikin on muuttunut yllättävän vähän kymmenessä vuodessa.

Vuosikymmenen puolivälissä kirskuneiden shoegaze-kitaroiden osuus on vähentynyt ja soundi on muuttunut muodikkaasti "nestemäisemmäksi". Varmaan teknologian kehityksen ansiosta sämplet kuulostavat entistä enemmän normi-instrumenteilta ja toisaalta normi-instrumentit ovat tulleet entistä vahvemmin mukaan (saksofonisoolo mainittu).

Nykyään Los Angelesissa majaileva Gonzales on ihastunut Kaliforniassa sijaitsevan Joshua Tree -kansallispuiston jylhiin maisemiin ja uudella tupla-albumillaan Hurry Up, We're Dreaming! länsirannikon isoon kasarirock-soundiin. Häntä on avustanut muun muassa Beckin kanssa työskennellyt tuottaja Justin Meidal-Johnsen.

Tarkoitukseni oli liittää M83-postaukseen ensi-ihastukseni Teen Angst (2005), mutta EMI oli poistanut biisin videon Youtubesta. Seuraava valintani kohdistui uuteen levyyn, mutta ennen eilistä ei biiseistä ollut saatavana promovideota. Nyt näyttää olevan kaikkialla blogosfäärissä - miksei siis myös hanttikorteissa?

Esimerkiksi Sebastian Tellierille ja Etienne De Crécylle videoita tehneet Fleur & Manu ovat ohjanneet loistavaan Midnight City -kappaleeseen scifi-videon telekineettisiä kykyjä omaavista mutanttilapsista. Yhdessä he pystyvät liikuttelemaan jopa planeettaamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti