Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

perjantai 21. lokakuuta 2011

#135: Goin' Up In Smoke - Eddie Kendricks (1976)

Tutustuin Goin' Up In Smoke -biisiin chicagolaisen house-trio Ten Cityn vuonna 1994 viimeiselle albumilleen That Was Ten, This Is Now tekemän alkuperäiselle uskollisen version kautta. Nykyään melko tuntemattomalta yhtyeeltä löytyy Youtubesta lähinnä vain crossover-menestys That's The Way Love Is:n (1989) aikaista materiaalia. Korkeasta falsetistaan tunnettu vokalisti Byron Stingily sai soolourallaan isoja klubihittejä 90-luvun lopulla.

Ex- The Temptations -solisti Eddie Kendricksistä tuli yksi soul-laulajasuosikeistani 90-luvun vinyylibuumin myötä. Miehen nimi oli tullut vastaan kirjaston ja Blues Newsin soul-historiikkeja selatessa, ja vaikka etsimiäni The Temptations -klassikoita oli liikkeellä niukasti, omistin yhtäkkiä Kendricksin Motown-soolotuotannon lähes kokonaan.

Käsittelin Kendricksin uraa ja ensimmäistä sooloalbumia All By Myself (1971) elokuisessa Levykeidas-blogissa. Kendricksin lavaesiintymisen voi bongata Hanttikortti #189:n videolta yhdessä The Temptationsin ison reunion-kokoonpanon ja Rick Jamesin kanssa.

Ei-itse-säveltävänä vokalistina Eddie Kendricks oli riippuvainen ulkopuolisen biisimateriaalin tasokkuudesta ja pätevistä tuottajista. Vuosina 1973-1976 mies oli hyvissä käsissä ja soolouransa huipulla. Motownin hovituottaja Frank Wilsonin USA:n pop-listan ykköseksi nousseesta protodiscohitistä Keep On Truckin':sta (1973) alkanut menestysputki USA:n r&b-singlelistalla jatkui vielä philly soul -tuottaja Norman Harrisin työstämän He's A Friend -albumin (1975) singlelohkaisujen ajan.

Marraskuussa 1976 julkaistu toinen Philadelphian Sigma Sound -studioilla äänitetty albumi Goin' Up In Smoke ja samanniminen keihäänkärki-single olivat ilmeisesti liian synkkiä. Kendricksin falsetti oli vielä kuosissa. Myöhemmin tupakka vei äänestä parhaan terän. Keuhkosyöpä riisti Kendricksin hengen 1992, mikä toi biisiin makaaberin lisämausteen.



Kunnianhimoinen yritys siirtää Curtis Mayfield -tyyppinen tiedostavuus tanssilattialle ei nostanut singleä USA:n discolistallakaan 11. sijaa korkeammalle. Albumilta ei lohkaistu enempää singlejä, ja Kendricks siirtyi Arista-yhtiölle.

Goin' Up In Smoken säveltäjä Allan Felder on säveltänyt lukemattomia philly soul -helmiä. Hänen nimensä löytyminen levyetiketistä on laadun tae. Samoin on tuottaja Norman Harrisin nimen tai kitaranmuotoisen The Harris Machine -logon laita. Vaikka Kendricksin kanssa ei enää menestystä irronnut, miehet testasivat tempparitaikaa heti uudestaan The Temptationsin Hear To Tempt You -LP:llä (1977).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti