Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

perjantai 13. toukokuuta 2011

#199: Kiss An Angel Good Morning - Charley Pride (1971)



Muutaman vuoden takainen The Marty Stuart Showssa taltioitu klippi esittelee vetreän seitsemänkymppisen Charley Priden laulamassa kaikkien aikojen suurimman hittinsä Kiss An Angel Good Morning. Videon versio on alkuperäiselle levytykselle uskollinen. Yli miljoona myytyä kappaletta ja viisi viikkoa USA:n countrylistan ykkösenä toivat Pridelle neljäkymmentä vuotta sitten kultasinglen.

Hittejä Charley Pridella todellakin piisasi. Hän nousi kotisivujensa mukaan vuosina 1969-1984 peräti 36 kertaa USA:n country-singlelistan ykköseksi, mikä on lievää liioittelua. Joel Whitburnin luotettavan listakirjan mukaan oikea luku on "vain" 29 kertaa. Jälkimmäinenkin saavutus riittää nostamaan Priden korkealle genren kaikkien aikojen menestyneimpien artistien listalla. Hän oli myös 70-luvulla Elvis Presleyn jälkeen RCA-levymerkin eniten levyjä myyvä artisti.

Ensimmäisten James Brown -levyjen kansikuvissa ei ollut kuvia artistista. Samanlaisen kohtalon koki myös kaikkien aikojen menestynein musta countrylaulaja Pride, jonka kuvia pantattiin siihen asti, että radio-dj:t, radionkuuntelijat ja levynostajat oli koukutettu miehen sielukkaaseen baritoniääneen. Syvässä etelässä rotukysymys oli 60-luvun lopulla kuuma peruna, mutta lopulta Charley Priden ihonvärillä ei ollut mitään väliä. Hänen musiikkinsa oli puhtoista countrya edesmenneen levymerkkikollegansa Jim Reevesin hengessä.

Memphis Red Sox -joukkueessa pelannut Pride tähtäsi baseball-ammattilaiseksi, mutta kaksi vuotta kestänyt asepalvelus katkaisi haaveen tehokkaasti. Onneksi mies oli soittanut kitaraa teini-ikäisestä lähtien. Hän oli jo vuonna 1958 äänittänyt muutamia kappaleita legendaarisella Sun-studiolla. Pride solmi levytyssopimuksen RCA:n kanssa vuonna 1966, ja jo kolmas single noteerattiin countrylistan top tenissä.

Kiss An Angel Good Morning -biisistä levytti pop-version vuonna 1972 Walesin tiikeri Tom Jones ja vuonna 1974 Trojan-merkille reggae-artisti Ken Parker. Biisintekijä Ben Peters ylti uransa toiseen suurmenestykseen Boris Gardinerin noustessa yllättäen brittilistan ykköseksi laulunikkarin jälleen aamuaiheisella kappaleella I Want To Wake Up With You (1986).

Charley Priden levyjä voi edelleen helposti löytää kirpputoreilta. Mikäli Charlie Richin kaltainen outlaw-countrysta oikealle liippaava meno uppoaa, kannattaa tsekata myös Charley-kaima. Priden tuotanto voi olla lievästi sokeroitua, mutta mies ei koskaan sorru imelään vetistelyyn tai junttihuumoriin.

1 kommentti:

  1. Tarkoitus oli postata #198 jo tänään, mutta se joutuu odottamaan. Blogger kaatui ja oli pois käytöstä koko päivän. Eilen lähettämäni postaus Kiss An Angel Good Morningista hävisi jonnekin. Vain muutama vierailija oli siihen mennessä ehtinyt eksyä sivulle. Tein uuden postauksen luonnoksen perusteella, jonka senkin sain käyttöön vasta äsken.

    VastaaPoista