Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

torstai 19. toukokuuta 2011

#195: Superb - Lemonator (1996)



Bon Jovi
esiintyy Olympiastadionilla kesäkuun 17. päivä. Hitlantis-sivustolla on kilpailu, jossa yhtyeelle haetaan suomalaista lämmittelybändiä. Viisitoista vuotta sitten Radio Mafian ja Warner Music Finlandin järjestämän vastaavan kilpailun voitti helsinkiläinen Lemonator. Bändin helmikuussa 1997 ilmestyneellä Laika & The Cosmonautsin Janne Haaviston ja Tom Nymanin tuottamalla debyyttialbumilla on kuvia keikasta. Avausraidan nimi on osuvasti Playing With Dinosaur. (Biisi oli kyllä mukana jo keikkaa edeltäneellä omakustanne-EP:llä).

Rumpalin veljen, Don Huonot -yhtyeen kitaristi Kie von Hertzenin ohjaama Superb-video kuvattiin stadionilla ja kaupungilla, missä yhtye pyöri X-Files -sarjan alienit mieleen tuovat keltaiset sitruuna-asut päällään. Saattaa olla, että taiteilijanimien Larry Crane, Repo Lemon, Gary Salmi ja Nez Trehnov taakse kätkeytyneet Lemonatorin jäsenet leikittelivät hetken ajatuksella Kiss-tyyppisestä imagosta. Todennäköisemmin eivät.

Median harhaanjohtavasti pinnalla olleeseen brittipoppiin yhdistämä Lemonator diggaili yli kaiken amerikkalaisen alternative rockin ja power popin guruyhtyettä The Posiesia. Hitaammista kappaleista saattoi löytää myös R.E.M.-vaikutteita. Yhtyeen ilmaisu kypsyi nopeasti, eikä se enää myöhemmin kyennyt debyyttisinglensä ja -albuminsa hiomattomaan raivoon ja naivistiseen raikkauteen.

Varsinkin yhtyeen kolme seuraavaa pitkäsoittoa saavuttivat kriitikoiden varauksettoman suitsutuksen. Vielä vuosituhannen vaihteessa odoteltiin kaveribändi Egotripin tapaan todellista läpimurtoa, mutta Lemonator ei oikein koskaan kunnolla breikannut suuremman yleisön keskuudessa. Sellaiseen bändi lienee liian sofistikoitunut.

Yhtyeen taitava pop-lauluntekijä Lasse Kurki toimii tuottajana ja tekee kappaleita muille artisteille. Ex-Hybrid Children -rumpali Kelly Ketonen on korvannut pitkään Intiassa Äiti Ammaa seuranneen Mikko von Hertzenin, josta on Von Hertzen Brothersin laulajakitaristina kuoriutunut menestynyt rocktähti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti