Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

#166: Breakadawn - De La Soul (1993)



Viimeisen Prince Paulin tuottaman De La Soul -albumin Buhloone Mindstate ensimmäinen singlelohkaisu oli takiaisen lailla tarttuva korvamato Breakadawn. Jazzahtava albumi ja Michael Jacksonia sekä Smokey Robinsonia sämpläävä kappale ovat nykyään erittäin arvostettuja, mutta aikanaan niitä pidettiin melkoisina floppeina.

Bändin edellisistä julkaisuista oli ehtinyt kulua aikaa kaksi vuotta, ja hip hopin kulta-aika oli päättymässä. Breakadawn-single kipusi vielä USA:n singlelistan 76. sijalle ja R&B-listan sijalle 30. Britanniassa biisi nousi täpärästi top neljäänkymppiin, mutta floppasi täysin Suomessa, vaikka De La Soulin edelliset kolme singleä olivat olleet täällä top 10 -hittejä, ja trio oli vieraillut loppuunmyydyllä Tavastia-klubilla.

De La Soulin mc:t Kelvin Mercer (Posdnuos) ja David Jolicoeur (Dove) räppäävät kahdesta nerokkaasti yhdistetystä sämplestä koostetun pelkistetyn taustan päälle. Pohjalla kulkeva basso- ja kosketinsoitinkuvio on lainattu Susaye Greenen (kts. Hanttikortti #197) ja Stevie Wonderin ensimmäiselle Quincy Jonesin tuottamalle Michael Jackson -albumille Off The Wall (1979) säveltämästä biisistä I Can't Help It.



Smokey Robinsonin sofistikoidun A Quiet Storm -albumin (1975) mukaan nimettiin 80-luvulla kokonainen quiet storm -laulusoulgenre. Robinsonin samannimisen kappaleen 0:43 kohdalla kuultava "break of dawn" on oivaltavasti sämplätty De La Soul -biisin koukuksi.



De La Soul on ilmoittanut julkaisevansa kolmannen osan (edelliset osat 2000 ja 2001) Art Official Intelligence -albumisarjastaan vielä tämän vuoden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti