Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

#170: Tomorrow Never Knows - The Beatles (1966)


Viimeaikaisten juorujen mukaan Paul McCartneytä ja Ringo Starria on ruvennut vanha suola janottamaan, ja edesmenneiden John Lennonin ja George Harrisonin muusikkopojilla vahvistettu kvartetti nousisi lavalle The Beatles -nimen alla Lontoon kesäolympialaisissa vuoden päästä. Eipä nuolaista vielä.

Suurten ikäluokkien sukupolven soundtrackista vastannut bändi rankataan useimmiten kaikkien aikojen merkittävimmäksi rock-yhtyeeksi. Hanttikorteissa tällaisilla meriiteillä pötkitään sijalle 170 saakka.

Äitini sisaruksilla oli muutama punaetikettinen Parlophone-single, mutta muuten The Beatlesin tuotantoa kuuli vain käännösiskelmäversioina. Myöhemmästä The Beatles -kasvatuksestani vastasi Rockradion Jake Nyman ja 80-luvulla pintaan noussut 60-luvun nostalgia-aalto.

Innostuin yhtyeen vuosien 1966-1967 psykedeliakaudesta toden teolla vasta perehtyessäni koko genreen 90-luvun lopulla. John Lennonin Tomorrow Never Knows on ensimmäinen Revolver-albumille äänitetty biisi ja yksi ensimmäisistä psykedelialevytyksistä. Sanoitus on perua psykologi ja huumetutkija Timothy Learyn oppaasta The Psychedelic Experience: A Manual Based on the Tibetan Book of the Dead. Ostettuaan kirjan Lennon meni kotiinsa, nappasi LSD:tä ja toimi opuksen ohjeiden mukaan.

Abbey Road -studiolla Lennon kertoi tuottaja George Martinille haluavansa kuulostaa vuoren huipulla laulavalta Dalai Lamalta tai sadalta ylistysvirttä veisaavalta tiibetiläiseltä munkilta, mikä oli sen ajan studioteknologialle melko haasteellista. Äänittäjä Geoff Emerickin idean mukaisesti laulu tallennettiin Hammond-urkujen Leslie -kaiuttimen kautta, ja - koska Lennon ei halunnut tehdä toista ottoa - tuplattiin nauhalta nauhalle pienen viiveen aikaansaamiseksi.

Ringon tanakkana kaikuvan kompin päälle lisättiin bändin jäsenten äänittämiä efektejä, kuten mellotrontorvia ja -viuluja sekä Harrisonin kitarasoolo väärinpäin. Harrison soittaa biisillä myös intialaisia muotisoittimia tamburaa ja sitaria, mitä oli kuultu ensimmäistä kertaa The Beatles -levyllä Rubber Soul -albumin (1965) Norwegian Wood -kappaleessa.

Mark I ja The Void -työnimillä kulkenut Tomorrow Never Knows sai lopulta nimensä Ringon lentävästä lausahduksesta. Biisin nimeä ei mainita itse sanoituksessa.

PS.

Paljon coveroitu Tomorrow Never Knows tuli minulle alunperin tutuksi hippigoottiyhtye The Missionin versiona. Yhtyeen Severina -EP:llä (1987) oleva Amphetamix on edelleen rakas. Ohessa The Old Grey Whistle Test -ohjelmassa taltioitu liveversio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti