Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

#173: Just For You - The Glitter Band (1974)


Paul Ravenin bändissä soittanut fonisti John Rossall ja Motown-aktien kanssa kiertänyt sessiorumpali Peter Phipps perustivat Boston Showband -nimisen coverbändin vuonna 1966. Yhtyeestä muotoutui vuosina 1972-1973 Ravenin glam rock alter ego Gary Glitterin taustayhtye The Glittermen, joka kesällä 1973 vaihtoi nimensä The Glitter Bandiksi, ja ryhtyi "soolouralle".

Bändin toinen top ten -hitti, Rossallin ja biisin laulajakitaristi Gerry Shephardin yhdessä kynäilemä hokema Just For You on yhdistelmä tuhtia glitter-soundia ja yhtyeen myöhemmässä tuotannossa pintaan nousevaa melankolista melodisuutta. Top Of The Pops -ohjelmassa esitetty playback osoittaa näyttävän lavauhon olleen kohdillaan.

Vaikka The Glitter Band lokeroitiin teinipop-osastoon, yhtye oli ajan arvostetumpien glam rock -aktien tavoin musiikillisesti omavarainen. Nopeasti kasatulla debyyttilevyllä Hey! (1974) oli tukku glitter-muottiin sovitettuja coverbiisejä, mutta myöhempien levyjen materiaali oli täysin Rossallin, Shephardin, basisti John Springaten, Phippsin ja fonisti Harvey Ellisonin omaa käsialaa. Ilman biisikrediittejä jätettiin vain rumpali Tony Leonard. Videolla kultaisissa haalareissa esiintyvä Rossall lähti soolouralle ennen Rock 'N' Roll Dudes -albumin (1975) julkaisua, mutta hänen nimensä löytyi silläkin levyllä kolmen biisin krediiteistä.

Bändin tuottajana toimi Gary Glitterin pitkäaikainen yhteistyökumppani Mike Leander, jolla riitti 70-luvulla kykyä ja kiinnostusta laajentaa ja kehittää artistiensa soundillista ilmaisua. Hittisuoni kuitenkin kuivahti kolmen älpeen ja seitsemän Top 20 -hitin jälkeen vuonna 1976. Discofunk -instrumentaali Makes You Blind oli vielä pienimuotoinen klubihitti, mutta bändin nimi koettiin rasitteeksi.

Nimivaihdosten ja tyylikokeilujen jälkeen yhtye kokoontui uudestaan vanhalla nimellään vuonna 1980, levyttäen sinnikkäästi pikkumerkeille ilman mainittavampaa menestystä. Muut jäsenet, myös John Rossall, ovat edelleen toimineet erilaisissa The Glitter Band -nimeä käyttävissä kokoonpanoissa. Nimen käytöstä on Hanttikortti #201:ssä esiintyneen The Rubettesin tavoin myös käyty oikeutta. Leonard lopetti keikkailunsa Shephardin kuoleman jälkeen vuonna 2003.

PS.

John Springate ja Gerry Shephard osallistuivat kappaleellaan Don't Play That Song Again euroviisuihin vuonna 2000. Laulajatar Nicki Frenchin esittämä biisi valittiin Britannian viisuedustajaksi kansan äänillä. Muiden maiden raadit ottivat laulun sanoman kirjaimellisesti, ja biisi päätyi 16. sijalle, mikä oli siihen asti viisuissa lellittyjen brittien kehnoin sijoitus ikinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti