Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

perjantai 2. syyskuuta 2011

#148: It's Tricky - Run-DMC (1986)


Kaikkien aikojen merkittävin rap-ryhmä: newyorkilaiset MC Joseph "Run" Simmons + MC Darryl "DMC" McDaniels + DJ Jason "Jam Master Jay" Mizell = Run-DMC risteytti rapin ja hard rock -riffit jo kolmannella Rock Box -singlellään vuonna 1984.

70-lukulaisten funk- ja discoaktien tapaan glam-vermeisiin pukeutuneet old school hip hopparit olivat halunneet luoda vaikutelman supertähteydestä ja nousta tavallisen ghettokansan yläpuolelle. Nuoremman hip hop -yleisön oli paljon helpompi samaistua Run-DMC:n katu-uskottaviin jäseniin, ja kokoonpanon minimalistiset biitit ja freesiltä kuulostanut rap-tyyli nousivat USA:ssa kultalevykantaan jo genren sisäisen suosion voimin.

Rick Rubinin tuottaman yhtyeen kolmannen Raising Hell -albumin myötä Run-DMC muovasi myös mainstream-musiikin historiaa. Tästä levystä ja Rubinin edellisenä vuonna tuottamasta LL Cool J -debyytistä Radio alkoi hip hopin kulta-aika ja globaali esiinmarssi.

Yhdessä Steven Tylerin ja Joe Perryn kanssa levytetty versio Aerosmithin Walk This Waysta oli tietenkin valtava hitti, mutta NHL-otteluissa hattutemppujen jälkeen soiva It's Tricky on kestänyt ajan hammasta paljon paremmin.

DJ Jason Nevins nousi 90-luvun lopulla miljoonamyyntiin remiksauksellaan Run-DMC:n debyyttisinglestä It's Like That. Yksi miehen jatkohiteistä oli techno-/hip house -versio It's Tricky -biisistä.

Remix-hittien ansiosta pitkään alamaissa ollut Run-DMC herätettiin kiertueelle. Yhtye vieraili myös täyteen pakatulla Vanhalla syksyllä 1999, ja esitti muistaakseni Nevins-versiot molemmista biiseistä vanhojen rap-fanien kiusaksi kahteen kertaan.



Run-DMC julkaisi viimeisen albuminsa Crown Royal vuonna 2001. Simmonsin ja McDanielsin musiikillisia erimielisyyksiä tasoitellut Mizell murhattiin studioonsa lokakuussa 2002, ja kokoonpanon tarina loppui siihen. Yhtyeeseen perustuvan elokuvan valmistelusta uutisoitiin pari vuotta sitten.

Vuonna 2006 power pop -yhtye The Knackin Doug Fiegerille ja Berton Averrelle tuli puutetta pikkurahasta. He päättivät nostaa Run-DMC:tä vastaan tekijänoikeusjutun My Sharona -hittinsä kitarariffin luvattomasta sämpläämisestä. Vasta vaivaiset kaksikymmentä vuotta oli kulunut It's Trickyn ilmestymisestä. En tiedä, kuinka juttu on edennyt, mutta Fieger ehti kuolla syöpään viime vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti