Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

perjantai 5. elokuuta 2011

#161: The Belle Of St. Mark - Sheila E. (1984)


Perkussionisti Sheila Escovedo on yksi lahjakkaimmista Princen kanssa yhteistyötä tehneistä muusikoista. Hänen toinen soolosinglensä perustuu alunperin The Time -yhtyeen kitaristi Jesse Johnsonin demoraitaan, minkä Prince kopioi. Minneapolisin nero sävelsi päälle Raspberry Beretin ja Paisley Parkin kaltaisen häpeilemättömän tarttuvan pop-kappaleen, jollaisia mieheltä tuohon aikaan herui kuin lehmuksesta mesikastetta.

The Belle Of St. Mark oli aikoinaan trendilehti NME:n viikon single. Kahdeksannellatoista sijallaan se on Sheila E.:n ainoa hitti Britanniassa. USA:n pop-listalla single ylti sijalle 34, mikä tekee siitä naisen kolmanneksi suurimman hitin valloissa.

Sheila Escovedo aloitti rumpujen soiton viisivuotiaana, ja liittyi teini-ikäisenä perkussionisti-isänsä Pete Escovedon latinorock- ja jazzfuusiobändi Aztecaan. Hän teki ensimmäiset levytyksensä basisti Alphonso Johnsonin albumille Yesterday's Dreams (1976). Seitsemänkymmentäluvun lopussa isä ja tytär julkaisivat Pete and Sheila Escovedo -nimellä kaksi albumia, joilla Sheila myös lauloi muutamilla kappaleilla.

Duettolevyillä vaikutti legendaarinen rumpali Billy Cobham, jonka soololevyjen ja -kiertueiden lisäksi Sheila teki yhteistyötä tämän jälkeen muiden muassa Herbie Hancockin, George Duken ja Con Funk Shun -yhtyeen kanssa. Sheilan ensitapaamisesta Princen kanssa on vaihtoehtoisia tarinoita. Joka tapauksessa he ystävystyivät, ja lopulta Prince kutsui Sheilan Sunset Sound -studiolleen Purple Rain -levytyssessioiden aikana.

Sheila lauloi Let's Go Crazy -singlen b-puolelle päätyneen Erotic City -kappaleen vokaalit yhdessä Princen kanssa. Muutamia päiviä kestäneen harkinnan jälkeen Sheila taipui äänittämään Princen kanssa kokonaisen sooloalbumin muun muassa Apollonia 6:n levylle alunperin suunnitelluista kappaleista.

Sheilan E.:n perkussio- ja vokaaliosuuksien ohessa Prince vastaa The Starr * Company -pseudonyymin takana lähes kaikesta The Glamorous Life -albumilla kuultavasta. Sheilan vokaalit saatiin narulle viidessä päivässä, ja albumin äänitykset olivat kokonaan valmiina huhtikuun 1984 alussa. Hanttikortilla laulaa taustoja Princen suojatti ja on/off-tyttöystävä Jill Jones. Koko albumi on ehdottomasti Princen parhaita oheisprojekteja.

Purple Rain -kiertueella Sheila E. peri lämppärin paikan hajonneelta The Time -yhtyeeltä. The Belle Of St. Markin timanttinen liveversio on kiertueen Washington D.C.:n keikalta.



Sheila E. teki Princen kanssa kolme albumia ja soitti Princen kiertuerumpalina Revolution-yhtyeen hajottua. Vakituinen Prince-yhteistyö päättyi vuonna 1989, mutta muusikoiden polut ovat kohdanneet useasti myöhemmin.

PS.

Perhe on paras. Sheila E., isä Pete ja veljet Peter Michael Escovedo ja Juan Escovedo ovat perustaneet yhtyeen The E Family. Tänä vuonna ilmestyi Now & Forever -albumi, millä vierailevat mm. Joss Stone, Ralph Saadiq, Gloria Estefan ja Earth, Wind & Fire.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti