Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

#159: Not To Touch The Earth - The Doors (1968)


Not To Touch The Earth -kappale on osa vokalisti Jim Morrisonin Celebration of the Lizard -runoa, jonka oli alunperin tarkoitus sisältyä kokonaisuudessaan The Doors -yhtyeen kolmannelle Waiting For The Sun -albumille. Biisin ensimmäinen värssy on lainattu suoraan skottilaisen antropolgi James Frazerin myyttejä ja uskomuksia käsitelleestä teoksesta The Golden Bough (1890).

Morrisonin neljänkymmenen vuoden takainen kuolema nosti miehen ja hänen The Doors-yhtyeensä asemaan, mistä yhtä lailla lahjakkaat aikalaisyhtyeet Love ja The Zombies saattoivat vain jäädä haaveilemaan. Elossa.

Varsinainen lähtölaukaus Morrison-kultille oli Jerry Hopkinsin ja Danny Sugermanin vuonna 1980 julkaisema elämäkerta No One Here Gets Out Alive. Jorma-Veikko Sappisen käännös ilmestyi tuoreeltaan Soundi-kirjasarjassa (uusi Johnny Knigan kustantama laitos vuonna 2005), ja niin The Doorsin levyjen uusintapainokset, Jim-paidat ja julisteet löysivät tiensä Suomeenkin.

Suuren yleisön tietoisuuteen bändi nousi varsinaisesti vasta Oliver Stonen ohjaaman The Doors-elokuvan (1991) ansiosta. Yhtyeen musiikillisella johtajalla, kosketinsoittaja Ray Manzarekilla ja rumpali John Densmorella oli pienet cameo-roolit leffassa. Morrisonia näytteli Val Kilmer, joka lienee uuden sukupolven mielestä se "oikea" Morrison.

Manzarek, Densmore ja kitaristi Robby Krieger jatkoivat The Doorsin uraa Morrisonin kuoleman jälkeen kaksi vuotta triona. Jossain vaiheessa laulajaksi kaavailtiin jopa The Stooges -yhtyeen laulajaa Iggy Popia, joka ehti tarinan mukaan jo muuttaa hiustyyliäänkin tarjouksen johdosta.

Trio kokoontui hetkellisesti vuosina 1978, 1993 ja vielä 2000. Kun Manzarek ja Krieger halusivat koota aktiivisesti keikkailevan The Doors -kokoonpanon vuonna 2002, he joutuivat nimen käytöstä oikeuskiistaan Densmoren kanssa. Vuoteen 2007 asti Riders on the Storm -nimellä kulkeneen yhtyeen vokalistina toimi The Cultin laulaja Ian Astbury - suuri Morrison-fani henkeen ja vereen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti