Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

perjantai 12. elokuuta 2011

#158: TV Crimes - Black Sabbath (1992)


Eläköön kuvaputket! Black Sabbathin viimeinen singlehitti TV Crimes on peräisin bändin tummasävyiseltä albumilta Dehumanizer. Nigel Dickin ohjaamalla videolla ei basisti Geezer Butlerin mukaan ole mitään tekemistä biisin tai sen tv-evankelistoja kritisoivan sanoituksen kanssa. (EDIT: Videon lataajan youtube-tili suljettiin kuuden päivän kuluttua tämän kirjoituksen julkaisusta. Pelottavan nopeaa toimintaa.)

Ensimmäinen käytettynä ostamani c-kasetti oli Black Sabbathin Vol. 4. (1972). Sen sisältämä muinainen musiikki kuulosti jotenkin synkän kiehtovalta, mutta oltiin jo pitkällä 90-luvulla, ennen kuin varsinaisesti noteerasin bändiä. Ex-vokalisti Ozzy Osbourne oli tietenkin tuttu soolotuotantonsa perusteella. Näin bändin alkuperäisen kokoonpanon vuonna 1999 vanhassa jäähallissa, ja Dion ensimmäistä kertaa Turkuhallissa vuotta myöhemmin. Queen-yhteydestä tutun Reinhold Mackin tuottama Dehumanizer löytyi kirpparilta samoihin aikoihin.

Ex-Rainbow -vokalisti Ronnie James Dio liittyi Sabbathiin kesällä 1979, kun Osbourne oli saanut kenkää juopottelunsa vuoksi. Uuden vokalistin kanssa levytetty Heaven and Hell -albumi (1980) sai yleisöltä ja kriitikoilta ylistävät arviot. Seuranneella kiertueella Iommi antoi potkut myös alkoholisoituneelle rumpali Bill Wardille. Uudeksi rumpaliksi palkattiin Carmine Appicen (ks. Hanttikortti #198) pikkuveli Vinny Appice.

Uusi Sabbath-nelikko teki seuraavana vuonna hyvin menestyneen studioalbumin Mob Rules. Sen kiertueella äänitettiin livelevy Live Evil (1983), jonka miksauksissa tunnelmat kiristyivät Dion ja Sabbath-kaksikon välillä. Dio lähti ovet paukkuen marraskuussa 1982, ja otti Appicen luottomieheksi uuteen Dio-bändiinsä. Jo kertaalleen bändistä hetkeksi vuonna 1979 eronnut Butler kyllästyi kokoonpanovaihdoksiin ja lähti soolouralle 1984. Iommi jatkoi Sabbathissa uusien jäsenten, ajoittain myös raitistuneen Wardin kanssa.

Elokuussa 1990 Butler nousi Dion kanssa lavalle soittamaan Neon Knights -kappaletta. Innostunut Butler suostutteli Iommin antamaan kenkää silloiselle Sabbath-basistille ja -vokalistille, että hän ja Dio pääsisivät liittymään bändiin. Rumpali Cozy Powell jäi hevosen alle, joten Appicekin pääsi jälleen Sabbathiin.

Dehumanizer-albumi vaati melkoisia synnytystuskia. Se oli kuitenkin Sabbathin menestyksekkäin levy kymmeneen vuoteen, ja sitä seurasi kiertue Testamentin, Exoduksen ja Danzigin kanssa.



Kesken kiertueen Ozzy Osbourne pyysi Sabbathia esiintymään jäähyväiskiertueellaan No More Tours. Dio ei halunnut lämpätä Osbournea, vaan erosi bändistä. Judas Priestin Rob Halford tuurasi. Ward nousi myös lavalle neljän biisin ajaksi. Appice seurasi Dion perässä keikkojen jälkeen.

Kun Dion, Appicen, Iommin ja Butlerin kokoonpano kasattiin uudestaan vuonna 2006, oli aika hieman hionut ylpeiden soittajien särmiä. Iommi päätti ottaa bändin käyttöön Heaven & Hell -nimen, että se selkeästi erottuisi edelleen limbossa riutuvasta Ozzy Osbourne-vetoisesta Black Sabbathista. Dio ja Appice edustivat tietenkin taivasta, Iommi ja Butler helvettiä. Dio (ital. "jumala") kuoli vatsasyöpään viime vuonna. Kepeät mullat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti