Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

lauantai 13. elokuuta 2011

#157: Rumble In Brighton - Stray Cats (1981)


Tämänpäiväisellä hanttikortilla ei ole yhteyttä viime viikolla Brightonissa tai missään muuallakaan Britanniassa tapahtuneeseen mellakointiin. Stray Catsin debyyttialbumilta peräisin oleva biisi vain on täyttä timanttia siinä kuin tunnetummat esikoissingle Runaway Boys, klassikoksi julistettu Rock This Town tai suurin jenkkimenestys Stray Cat Strut.

Kitaristi Brian Setzerin, basisti Lee Rockerin ja rumpali Slim Jim Phantomin New Yorkissa perustama bändi sai 50-luvun rock 'n' rollista ja rockabillysta vaikutteita saaneella musiikillaan välittömästi aikaan pientä säpinää legendaarisilla CBGB- ja Max's Kansas City -klubeilla.

Varsinainen neronleimaus oli kuitenkin lähteä Englantiin, missä teddypoikien sitkeästi hengissä pysynyt alakulttuuri oli tuonut menestystä Matchboxin ja Crazy Cavan & The Rhythm Rockersin kaltaisille revivalisteille. Brittiyleisö oli avoin ripeälle rock 'n' rollille, tuli se mistä hyvänsä genrestä - yhtä aikaa Stray Catsien kanssa aloittanut ensimmäinen psykobillybändi The Meteors oli jo aloittanut keikkailun punk-klubeilla.

Kesällä 1980 yhtye oli Lontoon kuumin keikkasensaatio, jota juurimusiikkia digannut rock-eliitti, Rolling Stonesin ja Led Zeppelinin jäsenet, kävivät tsekkaamassa. Kissojen suurin muusikkofani oli Rockpile-yhtyeen kitaristi Dave Edmunds, joka tuotti bändin seuraavana vuonna ilmestyneen esikoisalbumin. Levy oli iso hitti Britanniassa - ja listaykkönen Suomessa, missä Stray Catsin freesinkuuloinen rock 'n' roll tarjosi tervetullutta jatkoaikaa Suosikki-lehden buustaamalle rockabillybuumille.

Kun Stray Catsin kahdesta vuonna 1981 julkaistusta albumista koottu Built For Speed -kokoelma nousi USA:n listakakkoseksi seuraavana vuonna, sai Jyrki Hämäläinen lisää katetta kirjoituksilleen. Rockabilly oli valloittamassa koko maailman.


Maineeseen pikavauhtia noussut bändi natisi nopeasti liitoksissaan. Seurapiireissä viihtynyt Phantom meni naimisiin näyttelijä ja rocktyrkky Britt Eklandin kanssa. Setzer vieraili muiden artistien levyillä. Stray Cats hajosi USA:n ja Euroopan kiertueiden jälkeen loppuvuodesta 1984. Phantom ja Rocker perustivat David Bowien kitaristina toimineen Earl Slickin kanssa kahden albumin mittaisen rupeaman urakoineen trion Phantom, Rocker & Slick.

Setzer siirtyi soolouralle ja 90-luvulta alkaen myös swing-revivalistiksi The Brian Setzer Orchestran kanssa. Stray Cats -trio on vuodesta 1986 lähtien palannut useasti yhteen reunion-kiertueiden ja -levyjen kanssa. Viimeisin studioalbumi Original Cool ilmestyi vuonna 1993.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti