Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

tiistai 23. elokuuta 2011

#152: Die Roboter / The Robots - Kraftwerk (1978)


Düsseldorfissa vuonna 1970 perustettu Kraftwerk oli 70-luvun puolivälistä 80-luvun alkuun edelläkävijä, joka määritteli, miltä modernin pop-musiikin pitää kuulostaa. Korvat höröllä olivat mm. Brian Eno, David Bowie, Gary Numan ja John Foxx, aloittelevat synapopparit ja uusromantikot, Afrika Bambaataa ja muut electro hip hopparit sekä Detroitin techno-pioneerit.

The Man-Machine -albumin käsittämättömän uudenaikaiselta kuulostanut musiikki, neuvostoliittolaiselta suprematisti El Lisitskilta mallin ottanut kansikuva, bändin robotti-imago ja ajatus ihmisen ja koneen tulevasta yhteensulautumisesta vaikuttivat scifistä ja teknologiasta kiinnostuneeseen poikaan enemmän kuin antikoista metsästetty Perry Rhodan -lukemisto ja tv-sarja Kuuden miljoonan dollarin mies yhteensä.

The Robotsin säveltäjäksi on perustajajäsen-kosketinsoittajien Florian Schneiderin ja Ralf Hütterin lisäksi kreditoitu myös USA:n kiertueella 1975 yhtyeeseen liittynyt perkussionisti Karl Bartos. Yhtyeen klassisen kvartetin täydensi Ralf und Florian -albumia (1973) seuranneille keikoille rumpaliksi rekrytoitu perkussionisti Wolfgang Flür.

Vuosikerta-Kraftwerkissa ihmiset pyrkivät käyttäytymään kurinalaisesti kuin koneet. Venetsiassa taltioitu esiintyminen on näytetty Neuvostoliiton tv:ssä vuonna 1980. Pankaa merkille robottien esiintymistä tv-yleisön joukossa seuraavat yhtyeen jäsenet.



2000-luvun Kraftwerkin mekaaniset doppelgängerit Henning Schmitz, Fritz Hilpert ja Stefan Pfaffe pyrkivät führerinsa Ralf Hütterin johdolla svengaamaan kuin ihmiset. Hütter laulaa ja soittaa melodiat, Hilpert huolehtii rytmeistä ja perkussioista, Florian Schneideria kiertueella tuuraava Pfaffe on VJ, ja Schmitz huolehtii sekvenssereistä.

Vuosikymmenen lopussa bändi keikkaili aktiivisemmin kuin koskaan vuoden 1981 jälkeen. Schneider lähti bändistä vuoden 2008 lopussa, ja bändin Technopop-fanisivu vahvisti erouutisen tammikuussa 2009. Huhtikuussa 2008 nähtiin Coachellan hiekka-aavikolla seuraavanlaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti