Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

perjantai 29. heinäkuuta 2011

#164: April Skies - The Jesus And Mary Chain (1987)


Huhtikuu on kuukausista julmin, mutta jos jokin kappale saa ihmisen heinäkuun helteidenkin keskellä toivomaan, että kevät olisi masennuksineen väsymyksineen kaikkineen pysyvä olotila, se on The Jesus And Mary Chainin iki-ihana April Skies.

The Shangri-Lasista ja The Velvet Undergroundista ammentaneet veljekset Jim ja William Reid vastasivat 80-luvulla miesten ja vähän naistenkin indie-tukkamuodista ja toimivat samalla esikuvana myöhemmälle noise-popille Black Rebel Motorcycle Clubista The Raveonettesiin ja Joensuu 1685:sta Dum Dum Girlsiin.

Tarttuviin 60-lukulaisiin melodioihinsa JAMC yhdisti kaikkien mahdollisten päihteiden lisäksi vaikutteita kuumasta amerikkalaisesta noise rock -scenestä. Sonic Youthin katastrofaalinen keikka lokakuussa 1983 Lontoossa näytti suuntaa bändin myöhemmille arvaamattomille lavaesiintymisille - turhautunut Thurston Moore hajoitti reistailleet lavakamat säpäleiksi, ja sai kiitokseksi ylistäviä arvioita brittilehdissä.

Huhtikuussa 1987 ilmestynyt April Skies oli JAMC:n ensimmäinen single isolla WEA-merkillä ilmestyneeltä Darklands-kakkosalbumilta. Esikoislevyn feedback ja melu oli korvattu ajan kirkkaalla ja selkeällä "indie"-soundilla, jonka tallensi aiemmin The Clashiä ja Sex Pistolsiakin äänittänyt tuottajaveteraani Bill Price.

Harhaanjohtavasta videosta huolimatta biisillä ja albumilla kuullaan rumpukonetta, sillä rumpali Bobby Gillespie oli eronnut bändistä vuotta aikaisemmin keskittyäkseen omaan Primal Scream -yhtyeeseensä. Single nousi brittilistan kahdeksanneksi, mikä on bändin korkein singlelistasijoitus tänäkin päivänä.

Kesäkuussa 1988 JAMC esiintyi Provinssirockin mutapitin reunustamalla saarilavalla suurin odotuksin ja ikimuistoisin tuloksin. Bändi oli vielä enemmän sekaisin kuin yleisönsä, ja keikka päättyi järjestysmiesten toimesta lyhyeen. The Jesus And Mary Chain julkaisi toistaiseksi viimeisen uutta materiaalia sisältäneen Munki -albuminsa Sub Popilla vuonna 1998. Uudesta levystä on ollut puhetta vuodesta 2007 lähtien, mutta sen ilmestyminen näyttää nyt aika epätodennäköiseltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti