Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

maanantai 14. marraskuuta 2011

#126: Going Back To Cali - LL Cool J (1987)


Leidit ovat rakastaneet viileää James Todd Smithiä ja Smith on rakastanut leidejä yli neljännesvuosisadan ajan. Julkisuudessakin porno- ja seksiaddiktionsa paljastanut rap-artisti ja näyttelijä LL Cool J nousi supertähdeksi jo 17-vuotiaana esikoisalbumillaan Radio (1985). Tästä levystä alkoi monen suomalaisenkin harrastajan rap-diggailu.

16-vuotiaan LL:n, tuottaja Rick Rubinin ja Beastie Boysin Adam Horowitzin kolmestaan työstämä LL Cool J:n esikoissingle I Need A Beat (1984) oli myynyt yli satatuhatta kappaletta ja käytännössä lunastanut vastaperustetulle Def Jam -levy-yhtiölle jakelusopimuksen Columbialta.

Rubinin minimalistinen, rock-sämplejä hyväksikäyttävä tyyli nosti Def Jam -merkin artisteineen, Run-DMC:n ja muassaan koko genren mainstreamin mehusteltavaksi. Seuraavalla LL Cool J -albumilla Bigger And Deffer (1987) The L.A. Posse -niminen tuottajatiimi hyödynsi Rubinin rock-vaikutteista soundia. Rubin itse tuotti Smithille vielä yhden kappaleen Less Than Zero -leffan (1987) soundtrackille.

Def Jamin julkaisema Bret Easton Ellisin kirjaan perustuvan leffan soundtrack-kokoelma on suurimmaksi osaksi Rubinin tuottama rock-ja cover-sillisalaatti Roy Orbisonista Slayeriin. The Bomb Squadin tuottama Public Enemy -klassikko Bring The Noise sekä Rubinin ja LL Cool J:n yhteistyö Going Back To Cali saavat albumilla ensiesityksensä.

Helmikuussa 1988 singleksi lohkaistusta Going Back To Calista ei tullut niin isoa hittiä kuin olisi voinut etukäteen kuvitella, mutta se liikkui tasaisesti ja saavutti kultalevyyn oikeuttavan määrän yli kolme vuotta myöhemmin keväällä 1991. Singlen myyntiä varmaan edesauttoi, että biisi ei ollut mukana seuraavan LL Cool J -LP:n Walking With A Pantherin (1989) alkuperäisellä vinyyliversiolla, vaan ainoastaan cd:llä (ja toki myös c-kasetilla, joiden myynti vielä vuonna 1989 ylitti cd-levyjen volyymin).

PS.

Going Back To Cali on vuosien varrella osoittautunut melkoiseksi korvamadoksi, josta voi päästä eroon esimerkiksi korvaamalla se toisella yhtä sitkeällä. Biisin ikoninen video on nimittäin päässyt parinkin sattuvan parodian kohteeksi. Koomikko Colin Quinnin Going Back To Brooklyn (1989):



Vuonna 2005 aloittaneen It's Always Sunny in Philadelphia -sitcomin promolla Jeru The Damaja räppää Going Back To Philly:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti