Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

#124: Walk Idiot Walk - The Hives (2004)

Koska Walk Idiot Walk -promovideon upotus blogiin on estetty, voit käydä katsomassa sen tästä linkistä. Ruotsin Fagerstassa 80- ja 90-luvun alussa startannut pikkupoikien autotallibändi muutti nimensä The Hivesiksi ja tyylinsä garage punkiksi vuoden 1993 tienoilla.

Veljekset ja perustajajäsenet kitaristi Nicholaus Arson eli Niklas Almqvist ja vokalisti "Howlin'" Pelle Almqvist ovat tähän päivään saakka pitäneet kiinni tarinasta, että Randy Fitzsimmons -niminen pop-svengali olisi löytänyt heidät. Manageri ja biisintekijä Fitzsimmonsin nimi löytyy edelleenkin The Hivesin krediiteistä, vaikka on yleisesti tiedossa, että biisit ovat Niklaksen käsialaa. Fitzsimmons lienee nykyään koko bändin pseudonyymi.

Yhtyeen onnenpotkuksi ja kiroukseksi osoittautui vuosituhannen vaihteessa jyllännyt garagerock- ja kitararockbuumi ja sen valitettavan lyhyeksi alaviitteeksi jäänyt scandinavian action rock -aalto, jonka ansiosta täkäläiset rockbänditkin saivat ansaitsemaansa huomiota.

Entisen Creation-levymoguli Alan McGeen vuonna 2000 perustama Poptones-levymerkki julkaisi lokakuussa 2001 The Hivesin siihen astisesta tuotannosta Your New Favourite Band -kokoelman, mikä kovan mediasuitsutuksen saattelemana nousi brittilistan seitsemänneksi.

Marraskuussa 2001 yhtye vieraili Turussa Säätämö-klubilla, ja New Musical Express -aviisi teki ison raportin pimeästä (lumettomasta) kaupungista Neuvostoliiton rajalla. Lehdessä oli lähes sivun kokoinen kuva The Hives -keikasta, missä pönötän "parin" muun yleisön edustajan kanssa.

Buumeissa on se huono puoli, että ne tuppaavat loppumaan. Uuvuttava kiertueputki ja levy-yhtiösotkut viivästyttivät The Hives -studioalbumien välin peräti neljän vuoden mittaiseksi. Ainakin meikäläiseltä taisi jo usko loppua matkan varrella.

Yhtyeen kolmas studioalbumi ja ensimmäinen varsinainen major-julkaisu Tyrannosaurus Hives (2004) oli kuitenkin mainio levy. Albumin takakannen kuvassa muuten näkyy kaksitoista jalkaa, mitä on pidetty todisteena Fitzsimmonsin olemassaolosta.

The Hives oli ja on parhaimmillaan keikoilla, ja bändi on juuri niin hyvä kuin viimeinen keikkansa. Koska aika kultaa hyvän keikkamuiston, bändin pitäisi joka ainoa kerta, kerta toisensa jälkeen pystyä ylittämään itsensä. Se ei ole mahdollista, vaikka The Hives on kyennyt siihen muutamaan otteeseen.

Varsinainen The Hives -villitys huipentui kesäkuussa 2004 julkaistuun Walk Idiot Walk -singleen. Keith Richards -tyyppisen kitarariffin kruunaamasta biisistä tuli bändin suurin hitti. Alla bändi esittää biisin David Lettermanin Late Showssa.



Ohessa Walk Idiot Walk livenä Brysselissä lokakuussa 2004. Keikka on tallennettu edullisesti löytyvälle Tussles in Brussels -dvd:lle (2005), mikä pitää sisällään myös fiktiivisen dokumentin bändin vaiheista, kuusi tv-ohjelmissa tallennettua esitystä ja kuusi promovideota. Suosittelen lämpimästi.



The Hivesin viime vuonna julkaisema matalan profiilin cover-EP Tarred and Feathered sisälsi muun muassa version Zero Boysin 80-luvun alussa levyttämästä punk-klassikosta Civilizations Dying.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti