Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

tiistai 15. marraskuuta 2011

#125: Walking With Thee - Clinic (2002)


Liverpoolilaisen Clinic-yhtyeen toisen albumin nimikappale Walking With Thee julkaistiin singlenä pitkäsoiton ennakkomaistiaisiksi helmikuussa 2002. Mieleenjäävästä MTV:n voimasoitossa olleesta videosta huolimatta sekä jollain tapaa Placebo-yhtyeestä muistuttavan singlen että koko albumin listamenestys jäivät vaatimattomiksi.

Muun muassa Elbown levyjä ja Blurin joutsenlaulun Think Thankin (2003) tuottanut Ben Hillier ei vaikuttanut bändin dementoituneeseen The Cure tapaa The Residentsin -soundiin juuri mitenkään, mutta Hillier itse käytti Cliniciltä saamiaan oppejaan hyödyksi toimiessaan myöhemmin tuottajana The Horrors -yhtyeen debyytillä Strange House (2007).

Vokalisti Adrian "Ade" Blackburn ja kitaristi Jonathan Hartley perustivat Clinicin edellisen Pure Morning -yhtyeensä raunioille vuonna 1997. Yhtyeen kirpputoreilta hankittujen analogisten kosketinsoittimien ja primitiivisten kitarariffien vuoksi bändiä on pidetty jonkinlaisena garage rock -yhtyeenä, mutta Clinic itse on pyrkinyt kaiutetulla, monotonisella riffailullaan jonkinlaiseksi Brian Wilson -pop-vaikutteilla silatuksi Can-yhtyeeksi.

Modernin Radiohead-vaikutelman aikaansaadakseen Blackburn on tarvinnut lisäksi kirurginmaskin - ja kuulostaakin erehdyttävästi mongertavalta Thom Yorkelta. Clinicin kvartetin täydentää vielä rytmiryhmä Brian Campbell (basso ja huilu) sekä Carl Turney (rummut ja piano).

Oheinen Walking With Thee -live on peräisin David Lettermanin Late Showsta. Clinic on valmistautunut Amerikan valloitukseen pukeutumalla kotikaupunkinsa tunnetuimman bändin The Beatlesin tapaan.



Clinic on jatkanut kivikkoista uraansa sitkeästi näihin päiviin saakka. Viimeisin hieman seestyneemmältä vaikuttanut Bubblegum -albumi julkaistiin vuosi sitten.

PS.

Suurimman osan vaikutteistaan Clinic tempoi luonnollisesti suomalaiselta post punk -artisti Tohtori Tornadolta, joka Tuomari Nurmion vanavedessä julkaisi kaksi seiskatuumaista singleä Kerberos-merkillä vuonna 1979. Ajan ulkopoliittista doktriinia mukaillen USA:n ulkoministeri Cyrus Vancea arvostellut Sairas vääns sijoittui Syksyn Sävel -kilpailussa sensaatiomaisesti kuudenneksi.

Suomalaisella post punkilla oli juurensa. Nurmion taustalla soittanut "räävitön" Köyhien Ystävät oli itse asiassa The Agents -rautalankaorkesteri, ja Tohtori Tornadokin - oikealta nimeltään Ekku Johansson - on nykyään rautalankayhtye The Fellowsin kitaristi ja Rautalankamusiikin ystävät ry:n puheenjohtaja ja Rautsikka-lehden päätoimittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti