Turun Dynamossa järjestetyllä Elämän valttikortit -klubilla vierailleet dj:t soittivat elämänsä 50 tärkeintä kappaletta - hienoja ja viileitä biisejä.

Hanttikortit-blogissa esiteltäviä kappaleita on yli neljä kertaa enemmän. Esitysten taso vaihtelee helvetistä taivaaseen, mutta omasta mielestäni ne kaikki ovat mahtavia. Nää laulut teki minusta tän miehen.

maanantai 30. toukokuuta 2011

#189: Standing On The Top - Rick James & The Temptations (1982)

Tämänkertaisen hanttikortin haltija Rick James piti myös funk-valtikkaa hallussaan 80-luvun alussa, kun James Brownin ja P-funkin imperiumit olivat romahtaneet vuosikymmenen vaihteessa. Punk funkiksi musiikkiaan kutsuneen Jamesin tunnetuin hitti oli tietenkin MC Hammerin sittemmin kopioima Super Freak (1981).

Kun kerrankin on mahdollisuus napata kaksi isoa saalista samalla kertaa, valitsin esittelyyn Jamesin kaikkien aikojen kovimmalle soul-lauluyhtyeelle The Temptationsille säveltämän ja tuottaman kappaleen Standing On The Top, minkä herra myös korokkeeltaan käsin yhtyeen kanssa oheisella videolla esittää. Kappale sisältyy sekä Jamesin albumille Throwin' Down että The Temptations -pitkäsoitolle Reunion.

Rick Jamesin pitkä musiikkiura juontaa juurensa 60-luvulle, jolloin hän Kanadassa asevelvollisuutta pakoillessaan vaikutti torontolaisessa Mynah Birds -nimisessä bändissä yhdessä Neil Youngin kanssa. Yhtye levytti Motown-yhtiölle albumin, mikä jäi julkaisematta managerisotkujen ja Jamesin armeijapakoilun takia. James palasi lopullisesti Motownin leipiin 70-luvun puolivälin jälkeen luoden Gordy-alamerkille oman musiikillisen imperiuminsa.

Jamesin artistikatraaseen kuuluivat muiden muassa funkbändi Stone City Band ja lauluyhtye Mary Jane Girls, joita molempia kuullaan myös Standing On The Top -kappaleella. Vastaavalla tavalla itsensä ympäröi vähän myöhemmin myös Prince, joka Jamesin mukaan kopioi häneltä kaiken lavaliikkeitä myöten miesten yhteisellä kiertueella 1979.

The Temptationsin bassolaulaja Melvin Franklin oli Jamesin setä, ja yhtye oli laulanut taustoja Super Freak -singlellä. Kun levy-yhtiö sai suostuteltua legendaariset päävokalistit David Ruffinin ja Eddie Kendricksin liittymään yhtyeeseen Reunion -albumille ja kiertueelle, James tarjoutui säveltämään ja tuottamaan seitsenhenkiselle The Temptationsille hitin. Kappaleesta ei valitettavasti tullut Jamesin soolohittien kaltaista huippumenestystä, vaan se kipusi USA:n R&B-listallakin vain kuudennelle sijalle.

Reunion-kiertue osoittautui The Temptationsille raskaaksi. Vuosikymmenien ketjupoltto oli vienyt terän Kendricksin falsetista ja Ruffin ei pystynyt hoitamaan kaikkia keikkoja oman huumeongelmansa takia. Kendricks ja Ruffin erosivat yhtyeestä ja jatkoivat uraansa duona.

Jamesin kokaiininkäyttö karkasi lapasesta 80-luvun lopulla huipentuen omituisiin kidnappausjuttuihin, joiden seurauksena mies joutui kiven sisään kahdeksi vuodeksi. Heikentynyt terveys haittasi comeback-yrityksiä, ja James kuoli sydänkohtaukseen elokuussa 2004.

PS.

Nykyään James tunnetaan musiikkiaan paremmin vuonna 2003 kuvatuista Chappelle's Shown Charlie Murphy's True Hollywood Stories -sketseistä. 2000-luvun James selittää tekemisiään: "Cocaine is a hell of a drug". Dave Chappelle esittää 80-luvun Jamesia: "I'm Rick James, bitch!"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti